Bitcoin

Bitcoin (₿) is een cryptocurrency die in 2008 is uitgevonden door een onbekende persoon of een groep mensen die de naam Satoshi Nakamoto gebruikt. De valuta werd in 2009 gebruikt toen de implementatie ervan werd vrijgegeven als open-source software. Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale valuta, zonder centrale bank of enkele beheerder, die van gebruiker naar gebruiker kan worden verzonden op het peer-to-peer bitcoin-netwerk zonder tussenpersonen. Transacties worden geverifieerd door netwerkknooppunten door middel van cryptografie en geregistreerd in een openbaar gedistribueerd grootboek, een zogenaamde blockchain.

Bitcoin

Bitcoins worden gemaakt als beloning voor een proces dat bekend staat als mijnbouw. Ze kunnen worden ingewisseld voor andere valuta’s, producten en diensten, maar de werkelijke waarde van de munten is buitengewoon volatiel. Onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Cambridge schatte dat er in 2017 2,9 tot 5,8 miljoen unieke gebruikers waren die een cryptocurrency-portemonnee gebruikten, de meesten van hen gebruikten bitcoin. Gebruikers kiezen ervoor om deel te nemen aan de digitale valuta om een ​​aantal redenen: ideologieën zoals toewijding aan anarchisme, decentralisatie en libertarisme, gemak, het gebruik van de valuta als investering en pseudonimiteit van transacties. Toenemend gebruik heeft geleid tot een verlangen bij regeringen naar regulering om belasting te heffen, legaal gebruik in de handel te vergemakkelijken en om andere redenen (zoals onderzoeken naar witwaspraktijken en prijsmanipulatie).

Bitcoin is bekritiseerd vanwege het gebruik ervan bij illegale transacties, de grote hoeveelheid elektriciteit (en dus de koolstofvoetafdruk) die wordt gebruikt door mijnbouw, prijsvolatiliteit en diefstallen van beurzen. Sommige economen en commentatoren hebben het op verschillende momenten als een speculatieve zeepbel bestempeld. Bitcoin is ook gebruikt als investering, hoewel verschillende regelgevende instanties beleggerswaarschuwingen over bitcoin hebben afgegeven.

Bronnen:
Pixabay
Wikipedia bitcoin info

Bitcoin
Schuiven naar boven